2021 was een jaar vol uitdagingen en de maakindustrie was geen uitzondering. Ondanks de moeilijkheden, maakten fabrikanten gebruik van nieuwe mogelijkheden om capaciteit te vergroten en veilig te werken. Ook kozen steeds meer industriële bedrijven voor reshoring: het weer terughalen van productie naar eigen land.

Industrial IoT trends 2022

Technologie maakte het mogelijk om diverse uitdagingen het hoofd te bieden. Technologische vooruitgang zal de Industrial IoT trends voor 2022 blijven sturen, waarbij de focus ligt op veiligheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit. Tijd voor een blik op de zes belangrijkste trends die op het gebied van Industrial IoT worden verwacht.

1. Wearables voor persoonlijke veiligheid

Steeds vaker worden draagbare sensoren ingezet om de persoonlijke veiligheid te verbeteren. In veel industriële processen komen gevaarlijke stoffen en hoge temperaturen voor. Met een wearable kan oververhitting gemonitord worden of wordt een alarm afgegeven als er te veel fijnstof, gassen of andere gevaarlijke stoffen in de buurt van de medewerker circuleren. Om de veiligheid in industriële processen te vergroten, maken fabrikanten hier steeds meer gebruik van. Ook worden wearables ingezet om te controleren of arbeidskrachten de voorgeschreven beschermende kleding wel dragen. Zo krijgen zij bijvoorbeeld via een poortje alleen toegang als ze hun beschermbril, veiligheidsschoenen en -helm dragen. Door tags op de veiligheidskleding kan dit gemonitord worden.

2. Draadloze sensoren

Sensoren zullen in 2022 vaker wireless zijn: ze gebruiken geen bedrading om de gemeten waarden te verzenden. Je kunt een draadloos sensornetwerk (WSN: wireless sensor network) voor vele toepassingen gebruiken. Dit kunnen zaken zijn als temperatuur, druk, CO2, relatieve luchtvochtigheid, deuropeningen en posities van objecten. De data wordt via een gateway met een beveiligde verbinding doorgestuurd naar een server. Je kunt draadloze sensoren plaatsen op locaties die moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn met een bekabeld systeem, zoals in roterende machines en voertuigen. Hierdoor wordt onder andere predictive maintenance mogelijk. Een ander voorbeeld is het bewaken van de waterkwaliteit en het waterpeil. Denk aan het controleren van de kwaliteit van ondergronds of oppervlaktewater. Ook kun je het gebruiken om verspilling van water te voorkomen.

3. Digital twin voor de hele productiefaciliteit

Verschillende factoren maken het ieder jaar weer moeilijker om een fabriek optimaal te runnen. Denk aan toenemende kostenbesparingen, gebrek aan grondstoffen, hogere productietargets, wet- en regelgeving en strengere duurzaamheidseisen. Het wordt steeds lastiger om hier de juiste beslissingen in te nemen, vooral omdat al die aspecten niet meer te overzien zijn.

Digital twins in de vorm van een virtuele representatie van machines en processen bestaan al langer. Sensoren, die zijn aangesloten op het fysieke proces verzamelen gegevens en sturen deze terug naar de digital twin. Dit helpt bij het optimaliseren van de prestaties van een product.

Nu er steeds meer apparaten verbonden zijn, is het nog een (relatief) kleine stap naar factory digital twins. Met een digital twin voor de gehele productiefaciliteit kun je de gevolgen van beslissingen simuleren, waardoor de invloed op het eindresultaat inzichtelijk wordt. En nu we nog steeds door corona veel thuiswerken, helpt het ook om op afstand inzicht te krijgen in hoe het er op een site aan toegaat. Hierdoor is bedrijfsbezoek minder nodig.

4. Machine learning naar de edge

De hoeveelheid data binnen productiefaciliteiten neemt snel toe. Dit biedt allerlei mogelijkheden om via machine learning en data-analyse processen te optimaliseren en nieuwe inzichten te verkrijgen. Waar voorheen data werd verzameld in een fabriek, waarna het werd doorgestuurd naar een gateway en in de cloud werd geanalyseerd, zie je dat machine learning steeds vaker naar de edge, oftewel de rand van het netwerk, verplaatst. Op de plek waar de data wordt binnengehaald worden al de eerste machine learning algoritmen toegepast. Het voordeel hiervan is dat niet alle data doorgestuurd hoeft te worden. Alleen de data die van belang is wordt gedeeld. Ook kan de data dan eerst geanonimiseerd worden voor het naar de cloud gestuurd wordt. Dit heeft grote privacy- en securityvoordelen.

5. Focus op duurzaamheid

Meten is nog steeds weten. Door het energieverbruik te meten, kun je het verminderen. Zo zorg je ervoor dat apparaten alleen aangezet worden als ze aangezet moeten worden. Ook detecteer je gaslekken, warmtelekken en vloeistoflekken en kun je processen duurzamer maken. Tegelijkertijd worden sensoren zelf ook duurzamer. Ze worden steeds kleiner, waardoor ze minder stroom verbruiken. En er worden steeds meer sensoren ontwikkeld met ‘energy harvesting’. Hierdoor kunnen ze zelf energie opwekken door licht, warmte of elektromagnetische straling in de omgeving.

6. Cybersecurity op orde

Machines worden meer en meer met elkaar verbonden en software wordt steeds complexer, waardoor het voor cybercriminelen makkelijker wordt om binnen te komen en schade aan te richten. In het ergste geval gaan hele fabrieken kapot of worden gegevens gestolen, met een enorme impact op klanten en een flinke reputatieschade. De gebeurtenissen bij VDL in 2021 hebben veel indruk gemaakt. Steeds vaker wordt IoT geassocieerd met veiligheidsrisico’s. Hierbij gaat het met name om oudere IoT-oplossingen. In huidige IoT-apparaten is security bij de productie al meegenomen: security by design. Door over the air updates worden er steeds nieuwe updates en patches geïnstalleerd om aanvallen af te wenden. Een bedrijfsbreed plan waarin de verschillende lagen van security gedekt worden, zoals lokale systemen en software en data in de cloud, is hierbij essentieel. Hiermee sla je ook de brug tussen IT- en OT-beveiliging.

2022 wordt een jaar waarin veel organisaties in de industriële sector volgende stappen gaan zetten in hun digitale transformatie. De snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt biedt een enorm scala aan mogelijkheden. Waar ga jij je in 2022 op richten?

Dit artikel is opgesteld door het Noord-Hollandse bedrijf Evalan.